En Cykelexpedition Jorden Runt för WaterAid och Inspiration 2015 – 2018

För att kunna genomföra min dröm, har tagit ett antal livsavgörande steg.

 • Sagt upp mig från jobbet, och satsar nu 100 % på att planera och ordna det sista innan avresa.
 • Sälja av och skänka allt jag äger. Möbler, konst, kläder, fiske och vildmarksutrustning, m.m.
 • Under längre tid förberett mina 4 barn och deras mor (ex. frun) att jag skall cykla i nästan 3 år.

Hela resan har tre skäl.

 • Att vara en inspiration för mig själv och våra medmänniskor, som har stora såväl som små drömmar, att förverkliga dessa innan det är för sent.
 • Personligt intresse att uppleva något annat än ”ekorrhjulet” livet i vår säkra och rika delen av världen, genom att ta en nära en del av andra sidor av livet, människor, kulturer och djurliv.
 • Skaffa mig insikter, utmana mina egna fördomar.
 • Men inte minst genomföra detta som en välgörenhetsexpedition där mottagaren är WaterAid.

”WaterAid är en internationell frivilligorganisation. Deras uppdrag är att förändra liv genom att förbättra tillgången till rent vatten, förbättrad hygien och sanitet i världens fattigaste samhällen.”
www.wateraid.org

Mitt val av välgörenhet är lika självklar som oberoende.
Vatten är det enda vi har gemensamt med alla på jorden oavsett, religion, hudfärg, ålder, geografi, ursprung och politik. Vi har alla har exakt samma behov av vatten, och vi tar rent vatten för givet.

Varje gång vi spolar vår toalett, så förbrukar vi c:a 6 liter av perfekt dricksvatten, detta motsvarar c:a 3 dagars dricksvatten för en normalperson.
Tänk bara på hur det var när kloakvatten läckte i vårt vatten i Svampen. Vi hade i alla fall både pengar att köpa vatten och koka vårt kranvatten.

Om resan

Jag har planerat denna expedition de senaste 5-6 åren, och äntligen är planeringen i sin slutfas.
Siktet för avfärd är inställt på söndagen den 16 augusti 2015, veckan efter min 50: e födelsedag.
Jag bestämde mig till fullo samma dag som jag förra året avslutade min soloresa på cykel genom hela Sverige, från norr till söder, 224 mil på 3 veckor.

 • Jag ska officiellt börja från Våghustorget den 16/8. Dit media också kommer att inbjudas.
 • Men den inofficiella starten går redan några dagar tidigare i Sälen/Mora, under cykelvasan:s dagar.
 • Den komprimerade versionen av vägbeskrivningen är som följer. Vissa avvikelser kommer säkert att förekomma från planerade rutten.

Sverige, Tyskland, Polen, Österrike, Slovenien, Kroatien, Bosnien och Hercegovina, Serbien, Bulgarien, Turkiet, Iran, Pakistan, Indien, Bangladesh, Burma, Thailand, Malaysia, Singapore, Indonesien, Australien, Japan, Mexiko, USA, Marocko, Spanien, Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och Örebro.

 • Detta är en resa på c:a 4000 mil, och kommer att ta ynka 2,5-3 år i anspråk av en hel livstid.
 • Jag kommer företrädesvis att bo i tält under hela resan, eftersom jag självvalt skall leva på en minimal budget.
 • Jag förväntar mig naturligtvis skador, sjukdom och andra oväntade prövningar.

 

Expeditionsdokumentation

 • Jag kommer att blogga med text, bilder och kanske videoklipp, på min hemsida så snart som möjligt, helst varje dag, när jag hittar en möjlig internetuppkoppling med mobiltelefon/IPad eller via 3-4G anslutning.
 • All expeditionsinformation kommer att publiceras på min hemsida www.cyclingswede.se på engelska. Och också hålla kontakt med media.
 • Skriva dagbok, som kommer att utmynna i en bok, med titeln ”The Cyclingswede. En gubbes expedition runt jorden på cykel”
 • Efter hemkomsten, kommer jag att sammanställa underlag för föreläsningar. De offentliga föreläsningarna kommer att ha innehållet ”Ge inte upp din dröm. En inspirationsföreläsning”. Och företagens föreläsningar ”Fokus på uppgiften, dela upp din väg för att nå dina mål ”. Föreläsningarna kan också företagsanpassas efter era önskemål.

Bidragsgivarens fördelar

 • För vissa bidragsgivare, kommer företagets logotyp att visas på kläder. (Beroende på bidragets storlek)
Dessa kläder kommer före avresan att användas och visas i intervjuer i både TV och tidningar liksom på min hemsida, Facebook, och ni har också rätt att använda bilder och text på din egen hemsida och i er marknadsföring.
 • Jag kommer att mellan den 13 – 15/8 att delta under mässdagarna på CykelVasan i Sälen, tillsammans med WaterAid och Merida Sverige AB i deras tält/monter. Där ni som bidragsgivare också kommer att exponeras. Det kommer där vara c:a 20 000 aktiva cyklister, familjer, vänner och andra åskådare, press och TV kommer att bevaka evenemanget.
 • Efter avslutad expedition ingår också en föreläsning för era anställda eller kunder/klienter. Ytterligare föreläsningar kan förhandlas vid ett senare tillfälle.
 • Som bidragsgivare får ni möjligheten att köpa min expeditionsbok till självkostnadspris.

Av de bidrag som kommer in, så kommer, efter avslutad expedition skall allt överskott oavkortat gå till WaterAid. Alla pengar från större rikstäckande sponsorer kommer att direkt och oavkortat gå till WaterAid:s 90-Konto. (De har helt annan bidragskalkyl)

INGA bidrag betalas i förväg, utan ENDAST i efterskott beroende på hur lång jag cyklat den gånga månaden, eftersom bidragen baseras per cyklad mil.

Bidragen kommer av säkerhetsskäl inte att hanteras av mig, utan av en utsedd förvaltare på ”hemmaplan” tillsammans med SEB.

Ert bidrag kommer varje kvartal redovisas, både vad gäller era insättningar och expeditionsbudgeten, på hemsidan, www.cyclingswede.se. Där ni får ett lösenord för inloggning, för att skydda informationen.
Förvaltaren kommer också att kunna svara på frågor, under resans gång, då jag kan vara svår att få tag på, beroende på var jag befinner mig.

! HJÄLP MIG ATT HJÄLPA !
TACK

Bästa hälsningar

Stefan Sand
The Cyclingswede

Ladda ned detta som pdf här

Pin It on Pinterest

Share This